Algemene info knaagdieren/konijnen

De Rat

Ratten zijn heel intelligente dieren. Ze worden binnenshuis gehouden in een kooi met meerdere verdiepingen, voor genoeg speel- en leefruimte. Het zijn sociale dieren. Ratten kunnen niet zonder elkaar en hebben enorm veel aan het bij elkaar zijn. Neem dus steeds minimum 2 ratjes, al wordt het vaak aangeraden 3 ratjes te nemen, zodat, wanneer onverwacht een ratje overlijdt, je niet hals over kop naar een vriendje voor je laatste ratje moet zoeken. Vrouwtjes samen zijn geen probleem, mannetjes ook niet als deze al van jongs af aan samen zijn. Soms vechten ze wel eens dit is om te spelen of om de rangorde te bepalen. Ze kunnen tot 3 jaar oud worden. De mannetjes zijn groot, rustig, geven meer geur af en markeren meer. De vrouwtjes zijn kleiner, actiever en ruiken minder.

Huisvesting
Ideaal is een traliekooi met plastic bodem. Net zoals bij vele knaagdieren gebruik je best geen houten kooi. Voorzie de kooi steeds van enkele verdiepingen, deze mogen niet bestaan uit tralies, dit is schadelijk voor de ratten en kan lijden tot bumblefoot (dit is een ontsteking van de voetzolen). Het zijn echte ontdekkers, dus hun kooi kan niet groot genoeg zijn. De minimum afmetingen voor een kooi van 3 ratjes is 80cm x 50cm x 63cm. Zorg ook voor enkele hangmatjes dit vinden ze super. Houd ze uit direct zonlicht en tocht, plaats de kooi ook niet te dicht bij een televisie of iets dat lawaai maakt, hun gehoor is enorm gevoelig. Als bodembedekking kies je voor een stofvrije absorberende materie (bvb. kartonsnipper, maiskernen,...). Het is ook handig om een rattentoilet te voorzien, meestal zijn ze gemakkelijk zindelijk te maken. Ververs regelmatig de bodembedekking en het toilet.

Beweging
Een rat houdt van beweging, geef hem daarom een grote speelruimte eventueel met een rad in. Als de rat in het looprad staat mag zijn rug niet gebogen zijn. Net zoals bij de muis en de hamster zorg je voor een gesloten rad zonder tralies, om te voorkomen dat hun staart of pootjes hierin blijven hangen. Ze houden van knagen, voorzie dus steeds voldoende knaagmateriaal. Je kan de ratten ook even laten loslopen in de woonkamer, let er wel op dat ze niet aan kabels kunnen bijten.

Omgang
Het is een knaagdier dat vooral 's avonds en 's nachts actief is, dit zijn de momenten dat hij enorm graag speelt. Wil je hem overdag vastnemen, zorg dan dat dit gebeurt op momenten dat hij wakker is. Laat hem rustig naar je toekomen, snuffelen en op je hand kruipen. Je kan hem ook voorzichtig optillen en achteraan ondersteunen. Neem een rat nooit bij zijn staart vast, hierdoor kan je deze blijvend beschadigen.

Voeding
Een rat eet bijna alles, maar om selectief eten te voorkomen kan je best 1 soort brok geven. Kijk steeds op de verpakking of de voeding voldoet aan de aanbevolen voedingsstoffen. Net zoals bij de muis is voedsel voor de mens afgeraden. Als tussendoortjes kan je groenten, fruit, een rauw ei en yoghurtdropjes geven.

Heb je nog andere vragen?
Dan helpen we u graag verder aan de balie.

Balie

De cavia

De cavia is een sociaal dier. Degene die uit hetzelfde nest komen of van het zelfde geslacht zijn kunnen goed met elkaar opschieten. Cavia's en konijnen mogen niet bij elkaar gezet worden. Konijn kunnen zich dominant gedragen en de cavia hierbij verwonden. Ook spreken ze beide een andere lichaamstaal.

Huisvesting
Hij houdt van een grote kooi maar dit moet niet hoog zijn aangezien het geen springers zijn. De koude daar houdt hij niet van, liefst zit hij binnen. Een cavia kan ook buiten zitten als je voldoende stro in het hok legt waar hij zich in kan nestelen. Plaats het hok niet in het directe zonlicht en zorg voor een geschikte schuilplaats apart van hun leefruimte. Als de buitentemperatuur warmer wordt dan 26 graden zorg dan voor afkoeling.

Een zachte en absorberende bodem is belangrijk. Dit moet regelmatig schoongemaakt worden. In de zomer moet er dagelijks gecontroleerd worden dat deze niet nat is om een madenplaag te voorkomen.

Omgang
Wilt u de cavia oppakken, praat er dan tegen dit stelt hem op zijn gemak. Zorg dat u zich op gelijke hoogte bevindt, wacht tot hij naar u toekomt. Laat hem aan je hand ruiken, neem hem met één hand over zijn schouder vast. Leg je duim over de achterkant van zijn voorpoten, de andere vingers aan de voorkant. Schuif je andere hand onder zijn lijfje als ondersteuning. Leg hem tegen je borst zodat hij rustiger is.

Voeding en water
Cavia's zijn herbivoren, ze hebben een gevarieerde voeding nodig die vezels en vitamine C bevat. De vezels zorgen voor de slijtage van de tanden, hun tanden blijven doorgroeien. Vitamine C maakt de cavia zelf niet aan en daarom moet hij extra groenten krijgen die veel vitamine C bevatten, ze behoren ook tot het basisvoedsel. Ook een speciale korrel bestaat hiervoor. Hooi is enorm belangrijk en behoort tot de basis. Zorg steeds voor vers water. Voorkom selectief eten door één soort pellet te geven. Af en toe een snack geven kan, maar laat dit dan een gezonde zijn. Je kan hiervoor fruit geven.

Heb je nog andere vragen?
Dan helpen we u graag verder aan de balie.

Balie

De Chinchilla

De chinchilla is een nacht-/schemer dier. Ze worden pas actief tegen de avond. Dit knaagdiertje is dus niet geschikt voor te kleine kinderen.
Het zijn sociale dieren en moeten altijd minimum per 2 worden gehouden.
In de natuur leven ze in het Andesgebergte in Zuid-Amerika en zijn dus erge droogtes gewoon. Hun voeding is hier dan ook op ingesteld.
Deze dieren kunnen gemiddeld 15jaar oud worden.

Huisvesting
Chinchilla’s moeten binnen worden gehuisvest. Ze kunnen absoluut niet tegen tocht en hitte.
De minimumafmetingen van de kooi zijn 80x70x90cm, maar groter is natuurlijk altijd beter.
De kooi kan een traliekooi zijn of een omgebouwde kast. Het zijn springers, dus voorzie meerdere niveaus. Let hierbij wel dat ze niet van te hoog kunnen vallen door de niveaus te overlappen of deze te verbinden met bijvoorbeeld dikke takken.
Chinchilla’s knagen voortdurend, dus geef hen voldoende knaagmateriaal ter beschikking zoals takken, wilgenbruggen, houten huisjes, … . Als knaagsteen kan je ook een YTONG blok bij de doe-het-zelfzaak halen en hier stukjes afzagen.
Als het in de zomer warmer wordt dan 25°C kunnen ze een hitteslag krijgen. Zet ze dus in een koele hoek in huis en geef eventueel een afgekoelde tegel om in de kooi te leggen. Om hun pels in optimale conditie te houden moeten zij dagelijks een zandbad kunnen nemen. Gebruik hier enkel speciaal chinchillazand voor.

Beweging
Chinchilla’s hebben veel beweging nodig. Voorzie daarom een grote kooi of laat ze elke avond vrij rondlopen. Let wel op, ze knagen aan alles, dus scherm alles goed af of blijf er bij.

Omgang
Chinchilla’s hebben graag aandacht, maar worden minder graag vastgehouden dan konijnen of andere knaagdieren. Laat ze snuffelen en lok ze met iets lekkers, dan komen ze al snel op je handen zitten. Neem ze rustig vast, want bij stress kunnen ze stukken van hun vacht loslaten. Dit heet fur slip.

Voeding
Als basis hebben ze hooi en een goede chinchilla pellet nodig. Geef geen mengeling, want ze eten selectief en halen enkel hetgeen ze lekker vinden eruit, waardoor tekorten kunnen ontstaan. Als extraatje kan je eens een rozijntje, soepstengel of speciale knaagdiersnack geven.
Daarnaast moet er altijd water ter beschikking staan.

Soortgenoten
Het zijn sociale dieren. Ze worden dus altijd minimum per 2 gehouden.
Hoewel ze niet zonder elkaar kunnen, kan u wel nooit zomaar 2 vreemde chinchilla’s bij elkaar zetten. Dit draait bijna altijd uit op erge gevechten met soms zelfs de dood tot gevolg.
U moet dus eerst gaan koppelen. Dit kan door middel van 2 kleinere kooien naast elkaar te zetten of te werken met een kleine wenkooi in de kooi waar u ze wil samen zetten. Hierbij moet de ruziemaker steeds in de wenkooi als straf. Voor meer vragen hierover kan u steeds terecht bij uw dierenarts.
Zet nooit 2 of meer mannetjes bij 1 of meerdere vrouwtjes. Ook dit draait steeds uit op gevechten. Het best houdt u ze per koppel (man-man, vrouw-vrouw of vrouw-gecastreerde man), een groep vrouwtjes met al dan niet 1 gecastreerd mannetje of een groep mannetjes.

Voortplanting
Als u toch graag een nestje wilt let dan even op volgende punten.
1) Kent u voldoende liefhebbers die een chinchilla willen adopteren bij u
2) Zo nee, heeft u dan voldoende plaats/kooien om ze zelf te kunnen houden (mannetjes apart!)
3) Als het vrouwtje bevallen is wordt ze direct terug gedekt door het mannetje. Zet ze dus al enige tijd voor de bevalling apart
4) Neem het zandbad de 1e 2weken weg na de bevalling
5) Zet nooit 2 witte chinchilla’s of 2 velvet chinchilla’s bijeen. Dit geeft dode jongen of jongen met afwijkingen!

Heb je nog andere vragen?
Dan helpen we u graag verder aan de balie.

Balie