Enorm hematoom bij een paard

Een tijdje geleden werd de praktijk gecontacteerd voor een paard met een enorme zwelling van de linker bil. Bij nader onderzoek bleek het om een hematoom te gaan.


Een hematoom is eigenlijk een grote bloeduitstorting die veroorzaakt wordt door de beschadiging van een bloedvat bijvoorbeeld door een trap, een stoot of een val. Hierbij loopt het bloed uit de bloedbaan en hoopt het op onder de huid of tussen de weefsels. Door tegendruk van de huid gaat het bloeden uiteindelijk stoppen.

Een dergelijke zwelling mag niet verward worden met een abces of oedeem. Een abces is warm en pijnlijk, wat niet het geval is bij een hematoom. Een hematoom kan wel geïnfecteerd raken waardoor er zich een abces ontwikkelt. Bij oedeem kan je dan weer met je vinger ‘een putje’ duwen in de huid waarbij dit putje enige tijd aanwezig blijft. Bij een hematoom is dit ook mogelijk, maar het putje zal direct weer verdwijnen.

In bepaalde gevallen is het lichaam in staat om de bloeduitstorting zelf op te ruimen, maar vaak moet zo’n hematoom toch geopend worden zodat het bloed, dat hierin is opgestapeld, weg kan. Wanneer een groot hematoom, zoals deze, onmiddellijk wordt geopend, bestaat de kans dat het paard doodbloedt . Bij dit paard werd er daarom besloten om het hematoom eerst twee weken te laten rijpen, waarna het op de praktijk geopend kon worden. Hierbij werd er meer dan 20 liter bloed verwijderd. Het is belangrijk om op een steriele manier te werk te gaan zodat een eventuele infectie en de ontwikkeling van een abces wordt voorkomen. Nadien moet de wonde nog regelmatig worden schoongemaakt