Help, mijn kat plast naast de bak!

Veel katteneigenaars zullen het probleem vast wel herkennen. Je kat die altijd zo keurig op de kattenbak gaat, doet plots zijn behoefte ernaast.
Dit is niet meteen een reden tot paniek, vaak kan het probleem door enkele simpele aanpassingen verholpen worden.

Vooraleer je hieraan begint is het belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten. Breng dus eerst een bezoekje aan je dierenarts voor een bloed- en urineonderzoek. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of het wel degelijk gaat over plassen of eerder over sproeien.
Plassen wil zeggen grote hoeveelheden urine op een horizontaal vlak. Sproeien daarentegen is een kleine hoeveelheid druppels meestal tegen een verticaal vlak.
Is je kat gezond verklaard en gaat het wel degelijk over een plasprobleem? Dan kunnen volgende tips misschien wel de oplossing bieden voor jou en je kat!

Het eerste waar we naar gaan kijken is de kattenbak zelf. Hierbij zijn het aantal bakken en de locatie van belang. De basisregel voor het aantal benodigde kattenbakken is het aantal katten + 1 extra. M.a.w. heb je 2 katten, zorg er dan voor dat je 3 kattenbakken hebt staan. Wat de locatie betreft dienen de kattenbakken steeds op een rustige en propere plaats te staan. Qua vorm hebben katten een voorkeur voor groot en hoog, hierdoor zijn de Samla bakken van 65L ideaal. Wanneer je gebruik maakt van een gesloten bak verwijder dan steeds het deurtje, katten houden namelijk niet van opgesloten te zitten. Ze moeten steeds de mogelijkheid hebben om snel te kunnen vluchten indien er gevaar dreigt. De gouden regel voor de perfecte kattenbak is hoe groter en hoger, hoe beter.

Daarnaast gaan we ook even kijken naar de vulling die gebruikt wordt. De voorkeur van een kat gaat steeds uit naar een zo fijn en zacht mogelijke vulling. Hierdoor is fijn zand (bv. Première Sensitive) zeer geliefd en worden pellets of dikke korrels (bv. Catsan) beter vermeden. Bovendien is het ook belangrijk dat de zandlaag dik genoeg is, ongeveer 7 cm. De kat moet de mogelijkheid hebben om een putje te kunnen graven. De gouden regel voor de ideale vulling is hoe fijner het zand, hoe beter.

Tenslotte is het ook van belang om even stil te staan bij de netheid van de kattenbak. Hoe vaak maak je de kattenbak proper? Katten zijn van nature zeer propere dieren en houden dus van een propere kattenbak. De kattenbak dient minstens 1x per dag proper gemaakt te worden. (mest en urine plekken verwijderen) Ongeveer om de 3 weken kun je best de volledige bak eens grondig uit kuisen met javel en de vulling geheel vervangen.

Kort samengevat, de voornaamste reden waarom een kat naast de bak plast:
1. Een te kleine kattenbak en/of een slechte locatie (onveilig of te druk)
2. Slechte of foute vulling
3. Slechte hygiëne

Ik hoop dat deze eenvoudige tips veel katteneigenaars en hun katten kunnen verder helpen naar een ideale en zorgeloze manier van samenleven.

Kelly Roofthooft

Balie