Ik wil een konijn!

Konijnen worden steeds populairder om te houden als huisdieren naast honden en katten. Ze zijn populair bij kinderen maar ook steeds meer bij volwassenen. Ze hebben een zeer boeiend gedrag en je kan ze veel aanleren.

Toch bestaan er misverstanden rond deze schattige dieren.
Één ervan is dat het makkelijke huisdieren zijn. Ze zijn nog te vaak impulsaankopen voor kinderen vanwege het hoge aaibaarheidsgehalte. Je vindt ze terug in dierenwinkels waar ze meestal te klein en te jong verkocht worden. Van katten en honden is het algemeen geweten dat je deze beter via een erkende fokker koopt of je kan ze uit een asiel gaan halen. Jammer genoeg is dit bij konijnen nog niet het geval.

Wist je dat te veel konijnen al gedumpt worden nog voor ze 1 jaar oud zijn?

Informeer je daarom goed over wat ze nodig hebben.
Stel jezelf eerst de vraag waarom je een konijn zou willen houden.

Ze zien er uit als echte knuffeldieren maar niet elk konijn geniet van een knuffel. Omdat ze prooidieren zijn worden ze niet graag opgepakt. Je kan wel bij ze op de grond gaan zitten en ze aaien als ze hierom vragen. Het is een dier dat geniet van aandacht en veel ruimte. Zet ze dus niet in een klein hokje buiten maar een grote ren. Ook kan je ze binnen houden, ze zijn van zichzelf propere dieren. Hun gemiddelde leeftijd wordt geschat van 8 tot 10 jaar. Het zijn dus geen dieren die je maar even hebt. Als je met dit allemaal rekening houdt en je nog steeds een konijntje wil lees dan zeker verder.

Wat hebben konijnen nodig?

Verzorging uiteraard. Elke dag moet je ze eten geven en vers water hierbij komt ook dat je best dagelijks observeert of ze nog normaal gedrag vertonen en gezond zijn. Ook het hok moet regelmatig schoongemaakt worden, dit enkele keren per week. Konijnen met een lange vacht moeten ook dagelijks geborsteld worden.

Dan wat meer over de ruimte waarover ze moeten beschikken.

Je hebt al gemerkt dat dit artikel in het meervoud wordt geschreven dit om te benadrukken dat je een konijn best niet alleen houdt. Het zijn groepsdieren en daarom hou je ze beter per twee of in groep. Hou hier dus rekening mee bij het maken of kopen van hun verblijf.
Ze moeten minstens volledig rechtop kunnen staan en uitgestrekt liggen. Voorzie een toilethoek en loopruimte. Zo kom je al snel op 2m² per konijn. De konijnenhokken zoals de meeste ze kennen zijn niet diervriendelijk. Hieronder zie je enkele voorbeelden van konijnenhokken van hoe het NIET hoort en dan eentje van hoe het WEL hoort.

ChippenKat

Het hok hierboven is 4m², hierin kunnen ze rechtop staan en hebben ze loopruimte. Ook kan het konijn minstens 4 uur per dag los lopen in huis.
Je kan ze zowel binnen als buiten houden zolang ze maar genoeg kunnen rennen. Als je ze buiten zet zorg dan ook voor genoeg beschutting, dit tegen bescherming van de weersomstandigheden maar ook roofdieren. Maak de ren zo dat ze zich hier niet kunnen uitgraven of er uit kunnen springen. Wil je ze binnenshuis houden, werk dan elektriciteitssnoeren weg of andere spullen waar ze niet aan mogen knagen.

Wat moet er aanwezig zijn in het hok? Vers water, hooi, een plasbak, een slaap- en schuilplaats en speelgoed.


Voor je konijnen koopt kan je je hier beter in verdiepen. Dit kan bij je dierenarts maar ook op verschillende forums.

Wat zijn de consequenties van het houden van konijnen?

Ze zijn goedkoop in aanschaf maar dit wil niet zeggen dat ze dat ook zijn in onderhoud. Ze hebben een hok/ren nodig, ook een etens- en drinkenbakje, een slaap-, schuilplaats, speelgoed en knaagmateriaal. Hou je je konijnen binnen dan moet het bunnyproof zijn! Bij verplaatsing van en naar de dierenarts heb je uiteraard een transportbox nodig. Dit zijn vaak éénmalige kosten, maar zo zijn er ook terugkerende kosten; droogvoer, hooi, groenten, bodembedekking en dan nog de dierenartsenkosten.

Wanneer moet je naar de dierenarts gaan?

Voor de vaccinaties, halfjaarlijks en jaarlijks, tegen myxomatose, RHD 1 en 2. Maar ook voor castratie, sterilisatie en ziekte. Vooral bij ziekte kan je moeilijk op voorhand een kostenplaatje maken, het gebeurd dat je tijdens het weekend moet gaan dit zal meer kosten dan op een weekdag.

ChippenKat

Je gaat op vakantie, wat nu?

Hou in je achterhoofd dat als je op vakantie gaat er iemand anders voor je konijnen moet zorgen. Stel jezelf dus de vraag hoe je dit zou oplossen. Ga je een familielid een spoedcursus ‘konijnen verzorgen’ geven of vertrouw je je nijntje toe aan een gespecialiseerde opvang gedurende je vakantieperiode?

Er is al een huisdier in huis.

Raadpleeg hierbij altijd een gespecialiseerd iemand om informatie in te winnen. Zo kunnen katten en honden vaak jagen achter konijnen. Introduceer ze dus voorzichtig in je gezin.

Heb je al een konijn?

Ook dit heeft begeleiding nodig. Zo zijn 2 mannetjes moeilijk te koppelen alsook 2 vrouwtjes. De beste combinatie is een mannetje (gecastreerd) en een vrouwtje(gesteriliseerd). Maar lang niet alle konijnen schieten met mekaar op, daarom is koppelen een proces dat dient begeleid te worden door iemand met ervaring.
Hieronder zie je een geslaagde koppeling van een ram en voedster.

ChippenKat

Samen houden met een cavia zien we wel vaker ook dit is echter niet ideaal, kortweg doordat ze niet dezelfde taal spreken. Konijnen zijn vaak sterker dan cavia’s en kunnen ze dan ook verwonden.

Zo, je hebt alles opgelijst waarom je konijnen wil houden, zorgvuldig doorgenomen en geïnformeerd wat hier bij komt kijken.
Nu kan je naar de volgende stap en dat is beslissen wat voor konijn je wil.

Er bestaan vele rassen, grote en kleine, verschillende kleuren en ook de oren verschillen. Zo zal je rekening moeten houden met de grootte voor de huisvesting, hanteerbaarheid en vervoer. Grote rassen worden in het algemeen minder oud dan dwergkonijnen. Hieronder zie je 2 grote konijnen. Je ziet dat de oren duidelijk groter zijn dan van een dwergkonijn.

ChippenKat

Qua karakter is er ook verschil. Dwergkonijnen zouden feller zijn dan grote rassen. Wil je een konijn voor je kind dan kies je best een groter ras, deze zijn zachtaardiger.
Dan wat betreft de vacht is er ook verschil. Je hebt leeuwenkopjes, deze hebben aan hun kopje langere haren en dienen dus regelmatig geborsteld te worden. Dan heb je ook angorakonijnen , deze dien je dagelijks te borstelen en 3-maandelijks te knippen. Zo gaat hun vacht niet samen klitten.

De stand van de oren kan ook verschillen. Nederlandse hangoordwergen hebben zoals de naam zegt hangoren. Ze worden geboren met rechtopstaande oren maar na verloop van tijd gaan ze hangen. Engelse hangoorkonijnen hebben nog langere oren en dienen dus de geschikte verzorging te krijgen. Ze zijn sneller vatbaar voor verwondingen aan de oren, de nagels moeten hiervoor regelmatig geknipt worden. Hangoren zijn er in verschillende maten en kleuren. Hieronder zie je een Nederlands hangoordwerg.

ChippenKat

Wil je een jong konijn of volwassen konijn?

Jonge konijntjes zien er schattig uit, ze blijven jammer genoeg niet klein. Je kan ze makkelijker tam maken door ze rustig te laten wennen aan mensen. Maar ook weet je niet wat voor karakter ze zullen hebben. Het is moeilijker in te schatten hoe groot ze zullen zijn, een goede indicatie zijn de oren. Hun darmen zijn daarbij gevoeliger dan van een ouder konijn. Bij volwassen konijnen weet je hoe groot ze exact zijn en of je hun karakter aangenaam vindt. Maar is het niet tam genoeg, dan is het ook moeilijker om dit nog tam te maken.

Wat is het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje?

Een mannetje wordt ook een ram genoemd en een vrouwtje een voedster. Voedsters zullen meer hun territorium en voerbak verdedigen, ook kunnen ze zich kaalplukken en ander gedrag vertonen als ze schijnzwanger zijn. Mannetjes zijn van aard rustiger maar kunnen wel sproeien, dit komt bij voedsters minder voor. Ook kunnen ze rond jou beginnen rennen of op je voet rijden dit is uiteraard hormonaal en kan verholpen worden met castratie. Zo kunnen ze makkelijker samenleven met een soortgenoot. Bij vrouwtjes wordt dit gedaan omdat ze last hebben van hormonen maar ook omdat ze later te maken kunnen hebben met een baarmoederontsteking.

DE grote vraag: Waar haal ik mijn konijn of beter gezegd konijnen?

Dit doe je best bij een erkende fokker of konijnenopvang. Je ziet ze vaak in dierenwinkels waar ze vaak te jong verkocht worden en dus de kans op ziekte groter is. Ook is hierbij moeilijk te achterhalen wie de ouders zijn en dus de voorgeschiedenis wat betreft de gezondheid. Ook mag je je niet laten verleiden door de aaibaarheidsfactor van deze diertjes, dit zullen groothandelaars vaak inzetten om ze makkelijker te verkopen. Je denkt dat je ze redt maar jammer genoeg steun je zo deze handelaars.

Let er op dat ze netjes zitten en ruim genoeg. Is er voldoende hooi, voer en water beschikbaar? Kijk hoe de verkoper omgaat met zijn diertjes, dit kan je al veel vertellen over de verzorging ervan. Vraag eventueel dat je de moeder en vader mag zien als deze niet in de buurt zijn.
Is het konijn gezond? Is hij/zij te dik of te dun, zijn de ogen, oren, neus en anus proper?

Heb je geen idee waar je een konijn koopt of beter nog adopteert informeer dan bij je dierenarts!
Ook voor meer specifieke informatie over opvoeding, voeding en verzorging kan je terecht bij je dierenarts.