Kat en hond in harmonie

Meer dan de helft van de Belgische gezinnen heeft een huisdier en hun populariteit blijft steeds toenemen. Honden en katten blijven veruit het meest populair en worden dan ook alsmaar vaker samen gehouden. Maar hoe introduceer je nu een kat in een hondengezin of een hond in een kattengezin?

Allereerst is het belangrijk om even stil te staan bij de hond of kat die je al in huis hebt en jezelf even af te vragen:
Wat is zijn/haar medische toestand? Hoe goed is hij/zij gesocialiseerd? Wat is zijn/haar karakter en stress level?
Tevens is het ook zeer belangrijk om even na te gaan of er al aangeleerd gedrag is ten gevolge van (onaangename) ervaringen in het verleden.

Alvorens je effectief een hond of kat gaat toevoegen, is het van belang om de omgeving hieraan aan te passen. Dit doe je best één maand vooraf, al deze veranderingen brengen namelijk stress met zich mee. Door dit één maand op voorhand te doen geef je je huisdier de kans om zijn omgeving op een rustige en veilige manier opnieuw te leren ontdekken.

Situatie 1 : Je hebt al een hond in huis en wenst een kat toe te voegen.
Uiterst belangrijk in deze situatie is het herinrichten van je woning! Katten zijn op zichzelf afgestemd voor veiligheid en bescherming.
Bij gevaar zullen zij in eerste instantie ervoor kiezen om te vluchten en te schuilen. Wanneer zij deze mogelijkheid niet hebben zullen ze overgaan tot blazen, grommen en tenslotte tot aanvallen. Dit wil je uiteraard voorkomen. Zorg er dus voor dat je kat vluchtroutes en uitkijkposten heeft, deze creëer je steeds in de hoogte. In ideale omstandigheden heeft de kat toegang tot alle kamers en kan zij overal naartoe zonder dat zij de hond moet passeren op gelijke hoogte. Zorg ervoor dat de kat voldoende veilige plaatsen heeft in huis. Dit zijn plaatsen waar de hond niet bij kan. Op deze plaatsen voorzie je eet-en drinkbakjes, kattenbakken, slaapgelegenheden en krabplaatsen. Veiligheid, bescherming en herkenbaarheid zijn zéér belangrijk voor de kat. Op de onveilige plaatsen in huis, hier waar de hond en kat met elkaar direct in contact komen, voorzie je hoogtes, schuilplaatsen (bvb. dozen met meerdere openingen), visuele barrières alsook krabplaatsen ter ontlading van de stress.

Situatie 2 : Je hebt al een kat in huis en wenst een hond toe te voegen.
In deze situatie is het aanpassen van je woning van belang. De inrichting zelf is al voorzien op de levensomstandigheden van de kat dus daar heb je niet veel werk aan. Controleer even de aanwezigheid van veilige plaatsen en ga na of de bronnen op de correcte plaats staan (veilig en hoog). Voor de hond is het van belang dat je een veilige plaats voorziet, ideaal hiervoor is een bench. Deze bench moet op een rustige plaats staan en de kat mag hier niet in toegelaten worden. Zo heeft de hond een veilige plek waar hij zich kan terugtrekken en ongestoord kan rusten.

Daaropvolgend kan je beginnen trainen op het introduceren van de hond of kat. Dit doen we in 3 grote delen:

1) Geuren
Alvorens we de nieuwe hond of kat in huis halen kun je je huisdier alvast laten kennis maken met de geur van zijn nieuwe huisgenoot. Dit doe je door het uitwisselen van dekentjes en speeltjes. Telkens dat hij/zij hieraan gaat reuken is het belangrijk dat je hem/haar hiervoor goed beloond. Dit kan door middel van iets lekkers, een speeltje of een spel. Hierdoor wordt er een eerst positieve link gelegd tussen de geur van de nieuwe huisgenoot en iets lekkers/leuks. Herhaal deze stap regelmatig.

2) Zicht
Wanneer je hond of kat gewend is aan de geur van zijn nieuwe huisgenoot en deze linkt aan iets positief (beloning), dan kan je verder gaan met de volgende stap, namelijk elkaar zien. Hierbij werk je best met een babyrekje. Plaats jezelf met je huisdier aan de ene kant van het rekje en je partner of een vriend met de nieuwe huisgenoot aan de andere kant. Tip: alvorens je dit doet, speel je goed met de hond zodat deze moe en rustig is. Begin steeds op grote afstand van elkaar. Terwijl ze beide aanwezig zijn, is het belangrijk hen beide goed bezig te houden zodat ze in elkaars aanwezigheid zijn, maar toch niet gefocust zijn op elkaar. Dit doe je wederom door iets lekkers te geven, door speeltjes of door een spel. Hierdoor wordt er opnieuw een positieve link gemaakt tussen de aanwezigheid van elkaar en een beloning. Hou deze trainingsmomenten steeds kort +- 5 minuten. Na enkele sessies kan je de afstand tussen de hond en kat steeds inkorten tot ze vrijwel naast elkaar kunnen zitten zonder angst, stress, … Opgelet: hoe lang dit nodig heeft, is in elke situatie anders.

3) Contact
Vanaf het moment dat de hond en kat zich comfortabel voelen in elkaars bijzijn, kan er worden overgegaan toch het echte contact. Cruciaal voor deze stap is het feit dat de hond zijn basis commando’s goed kent. Zo kan je tijdig ingrijpen, moest het dreigen fout te lopen. Stel de kat loopt weg en de hond gaat erachter aan, dan moet je de hond bij jou kunnen roepen. De hond en kat mogen nu samen in dezelfde ruimte vrijgelaten worden. Blijf wel steeds aanwezig en hou beide goed in de gaten. Wanneer je geen toezicht kan houden, plaats je hun best in afzonderlijke ruimtes. Bouw langzaam de tijd onder toezicht op tot je merkt dat dit zeer goed lukt. Vervolgens kun je beginnen trainen op het alleen laten zonder toezicht. Begin ook hierbij met zeer korte periodes en bouw dit langzaam op.

BalieWaarom is het toezicht zo belangrijk? Honden en katten hebben een verschillende manier van communiceren. Ze moeten dus met elkaar leren omgaan en elkaar leren begrijpen, dit vraagt enige tijd. Enkele voorbeelden van miscommunicatie:
    Hond die zijn staart hevig heen en weer zwaait = opwinding, wil spelen & Kat die zijn staart hevig heen en weer zwaait = geïrriteerd
    Hond begroet andere door aan de anus te ruiken & Kat begroet andere door kopjes te geven
    Katten staren van nature veel om de situatie in te schatten en waakzaam te zijn, dit wordt door honden vaak als een bedreiging aanschouwdHet klinkt misschien cliché, maar ”bezint eer ge begint”. Dit hele gebeuren vergt veel voorbereidingen, tijd en geduld.
Maar met de juiste kennis en doorzettingsvermogen heb je een mooie kans op succes!


Kelly Roofthooft