Navelbreukoperatie bij het paard

Onlangs werd er een veulen aangeboden op de Maalderij voor een navelbreukoperatie.

De navel is een opening in de buikwand die een doorgang vormt voor de bloedvaten van de navelstreng. Wanneer het veulen geboren wordt, gaat de navelstreng afscheuren en gaan de navelstructuren verkleinen. De opening in de buikwand gaat vervolgens vanzelf sluiten. Wanneer de opening niet volledig sluit, ontstaat er dus een navelbreuk. In deze breukzak kunnen er darmen of vet terecht komen. Wanneer de darmen in de navelbreuk beklemd geraken (een beklemde navelbreuk), is dit een spoedgeval en moet het paard onmiddellijk geopereerd worden!

ChippenKat

Bij een niet-beklemde navelbreuk is er een zachte, fluctuerende zwelling aanwezig aan de onderzijde van de buik. De inhoud van de breukzak kan vlot terug in de buikholte geduwd worden. De breukring zelf is meestal goed voelbaar als een spleetvormige, ovale of cirkelvormige opening. Een beklemde navelbreuk daarentegen voelt hard aan en is pijnlijk. Wanneer de bloedvoorziening van de darm afgesnoerd wordt of de darmpassage verstoord is, vertoont het veulen ook tekenen van koliek.

Tot de leeftijd van 6 maanden kan een navelbreuk nog spontaan sluiten. Het is dus vaak niet nodig om onmiddellijk in te grijpen. Wel wordt er aangeraden om de inhoud van de breuk minstens één keer per dag terug in de buikholte te duwen. Daarnaast is het belangrijk om als eigenaar op de hoogte te zijn van de symptomen die optreden bij een beklemming van de navelbreuk. Wanneer er na de leeftijd van 6 maanden nog geen spontane sluiting heeft plaatsgevonden, is een operatie aangewezen.

Het veulen moet voor de operatie lang genoeg gevast worden. Eerst wordt het dier volledig in slaap gedaan en op zijn rug gepositioneerd. De breukzak wordt vervolgens geschoren, gereinigd en ontsmet, waarna de operatie kan starten. De huid rondom de navelbreuk wordt ellipsvormig ingesneden. Nadien wordt de breukzak vrijgeprepareerd tot op de breukring. De breukzak wordt vervolgens verwijderd of in de buikholte ingestulpt waarna de breukring gesloten wordt. Tot slot worden nog de onderhuid en de huid gesloten. Op de operatiewonde hechten we een steriele stent zodat de wonde proper blijft wanneer het paard wakker wordt in de recoverybox.

De nazorg bestaat enerzijds uit het beperken van de beweging de eerste vier weken na de operatie. Daarnaast is het ook aangeraden om het paard beperkt te voederen om zo het buikvolume en de druk op de operatiewonde te verminderen. Enkele dagen na de ingreep zag de wonde er mooi uit en kon het veulen weer huiswaarts keren.