Oog enucleatie Mousti

Tijdens het spreekuur kregen we bezoek van de kat Mousti.
Mousti had sinds kort last van haar rechter oog en was hiervoor al bij een andere dierenarts op raadpleging geweest. Na behandeling met oogzalf bleek de situatie niet te verbeteren en zo kwamen ze bij ons terecht voor een second opinion.
Het oog was erg gezwollen, zeer pijnlijk en ze was volledig blind aan deze zijde.
Omdat Mousti haar oog er zo erg aan toe was, besloten we over te gaan tot een oog enucleatie (verwijderen van het oog).

Mousti kreeg een sedatiemiddel toegediend via een intramusculaire injectie en werd vervolgens aan de gasanesthesie gekoppeld. Het grote voordeel van gasanesthesie is dat de diepte van de narcose vrij direct kan geregeld worden. Bovendien is het gas ook snel uitgewerkt nadat de anesthesie wordt stop gezet. Tevens kreeg ze ook een pijnstiller en antibiotica toegediend via een subcutane injectie.

De haren rondom het oog werden weggeschoren en de huid werd gereinigd, ontsmet en gedesinfecteerd. Daarna werd er rondom de oogleden een snede gemaakt en werden de oogbolspieren, die aan het oog vastzitten, los geprepareerd. Eenmaal het oog volledig vrij was, bonden we het bloedvat en de oogzenuw af. Vervolgens werden deze doorgeknipt waardoor het oog volledig uit de oogkas kon gehaald worden. Tot slot naaiden we de oogleden in drie lagen dicht en werd de wonde bedekt met een beschermende wondspray.

Na de operatie kon ze rustig ontwaken onder de warmtelamp in de hospitalisatie. Ze kreeg alvast een kraag op, waardoor ze niet aan de wonde kon krabben. Eenmaal ze goed wakker was, mocht ze terug naar huis. Ze kreeg nog een pijnstiller mee alsook antibiotica voor de komende dagen.

Een week later zagen we Mousti terug voor haar controle en zag de wonde er mooi uit. Nu is het afwachten tot de haren weer terug groeien