Osteochondrose bij het paard

Op de praktijk beschikken wij over een operatiezaal die speciaal is ingericht voor het opereren van paarden. Zo werd onlangs het onderstaande paard aangeboden op de praktijk voor het verwijderen van een osteochondrosis dissecans (OCD) fragment van de kogel via een kijkoperatie (of artroscopie).


Osteochondrose (OC) is een veelvoorkomende erfelijke aandoening bij paarden waarbij het verbeningsproces van het kraakbeen verstoord is. Hierdoor kunnen er afvlakkingen of onregelmatigheden ontstaan van het gewrichtsoppervlak. Men spreekt van osteochondrosis dissecans (OCD) wanneer er zich ook een los botfragmentje (oftewel een chip genoemd) in het gewricht bevindt. OC en OCD komen voornamelijk voor in de kogel-, sprong-, en kniegewrichten.

Een paard met OCD wordt niet altijd kreupel, maar op termijn bestaat echter de kans dat een dergelijk fragment irritatie veroorzaakt in het gewricht en het paard uiteindelijk toch kreupel wordt. Het gewricht kan dan gezwollen, pijnlijk en warm aanvoelen.
Een definitieve diagnose kan gesteld worden aan de hand van röntgenopnames. Omdat deze fragmenten ook aanwezig kunnen zijn zonder klinische symptomen, worden paarden vaak radiografisch gekeurd op een leeftijd van 18 maanden. Zo kan OCD tijdig gedetecteerd worden en kan er ingegrepen worden vooraleer eventuele gewrichtsschade ontstaat.

Dergelijke fragmenten kunnen preventief verwijderd worden door middel van een kijkoperatie. Hiervoor wordt het paard eerst volledig in slaap gedaan. Het been wordt ruim rondom het gewricht geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Nadien laten we steriel vocht in het gewricht lopen zodat het gewricht uitzet en er meer ruimte is om in het gewricht te kunnen werken. Vervolgens worden er twee kleine sneetjes gemaakt in de huid. Eén opening dient om met een camera in het gewricht te kunnen kijken. De andere opening wordt gebruikt om met behulp van speciale instrumenten het fragment te verwijderen en het gewrichtsoppervlak glad te maken. Vervolgens wordt de huid weer gesloten met enkele hechtingen en wordt er een beschermend verband rond het been aangebracht.Enkele dagen na de ingreep kon het paard weer worden opgehaald door de eigenaar.
Wanneer u meer informatie wenst in verband met een radiografische keuring of een artroscopie op onze praktijk, kan u steeds contact met ons opnemen.

ChippenKat