Plasmabank voor paarden

Beste paardeneigenaar, vanaf nu is er ook plasma beschikbaar op dierenartsenpraktijk De Maalderij!

De maalderij beschikt over enkele paarden die dienst doen als plasma-donor voor onze plasmabank. Bij deze paarden wordt er op regelmatige basis bloed afgenomen waaruit vervolgens plasma kan gefilterd worden. Dit plasma vangen we op in plasmazakken die we vervolgens invriezen. Nadien kan het plasma weer ontdooid worden voor gebruik.

Wat is nu precies plasma?
Plasma is een component die aanwezig is in het bloed, naast de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes. Het is een gele vloeistof die enorm rijk is aan allerlei stoffen zoals eiwitten (albumine, globulines en fibrinogeen), elektrolyten en voedingsstoffen (glucose, aminozuren en vetten). Om deze reden wordt plasma in de volksmond ook wel eens het ‘vloeibaar goud’ genoemd.

Waarom is plasma zo belangrijk?
Wanneer een veulen geboren wordt, zijn er nog geen antistoffen aanwezig in het bloed. Hierdoor kunnen ze zich niet weren tegenover allerhande infecties uit de omgeving. Daarom is het uitermate belangrijk dat een veulen de eerst melk van de merrie, ook wel biestmelk of colostrum genoemd, op tijd binnen krijgt. De biestmelk is namelijk enorm rijk aan antistoffen. Daarnaast is de darm van het veulen enkel de eerst 12 uur doorgankelijk voor antistoffen en kunnen ze enkel dan via de darm in het bloed worden opgenomen. Wanneer het veulen dus niet tijdig of onvoldoende biest heeft gedronken, beschikt het over onvoldoende afweer om zichzelf te kunnen beschermen tegenover de vele omgevingskiemen. In dat geval is het nodig om plasma, via een steriel infuus, aan het veulen toe te dienen. Zo kunnen de antistoffen in het bloed van het veulen stijgen.
Bovendien kunnen de antistoffen van een veulen getest worden zodra het veulen 18 uur oud is. Wanneer hieruit blijkt dat de antistoffen te laag zijn, moet er plasma worden toegediend.
Daarnaast zien we dat veulens die een erge infectie hebben doorgemaakt of nog doormaken een groot deel van hun antistoffen reeds hebben opgebruikt. In zo’n geval kan het ook nuttig zijn om plasma toe te dienen en zo de afweer te verhogen.

Vanaf wanneer is het nodig om plasma toe te dienen?
Bij een prematuur, zwak of ziek veulen (bv. een veulen met diarree)
Bij een veulen dat niet tijdig of onvoldoende biest heeft gedronken
Wanneer de merrie onvoldoende biest produceert, de biest van lage kwaliteit is of de merrie het veulen niet laat drinken

Wat is de kostprijs van een zak plasma?
De prijs van een zak plasma van ongeveer ± 1000 ml is €120,00 incl. BTW.

Wanneer u meer informatie wenst omtrent plasma of indien u graag plasma wilt bestellen, kan u steeds telefonisch contact met ons opnemen op het nummer 03/480.40.51.
Het team de maalderij

ChippenKat