Sarcoma bij het paard

Een tijdje geleden werd er een paard op de praktijk aangeboden met een groot gezwel ter hoogte van de rechterflank. Het gezwel was al langer aanwezig, maar werd nu op korte tijd snel groter. De huid ter hoogte van het gezwel was ook vrij broos waardoor het regelmatig bloedde, wat met het warme weer dan weer snel vliegen aantrekt.

Met behulp van een echografisch onderzoek en radiografieën werden er verschillende uitzaaiingen teruggevonden in de borst -en buikholte. Maar omdat het paard verder wel in goede conditie was en geen klinische klachten had van deze uitzaaiingen, koos de eigenaar er toch voor om het gezwel te laten verwijderen.

Deze ingreep kon rechtstaand worden uitgevoerd. De tumor werd succesvol verwijderd en woog maar liefst 3,60 kg. We hebben het gezwel opgestuurd naar het laboratorium voor verder onderzoek en hieruit kwam de diagnose van een sarcoma.


Een sarcoma is een niet veel voorkomende tumor bij paarden en zijn vaak solitaire zachte tot harde massa’s van de huid en/of het onderhuidse weefsel. Deze tumor lijkt sterk op de veel voorkomend sarcoïden bij paarden. Het verschil met sarcoïden is dat sarcoma’s meestal kwaadaardig zijn, wat niet het geval is bij sarcoïden.
Het paard herstelde vlot van de ingreep en de hechtingen werden na twee weken verwijderd. Onlangs liet de eigenaar weten dat het paard het heel goed stelt en weer vol levenslust op de weide staat, wat voor de operatie niet mogelijk was!