Stand afwijkingen bij veulens

Afwijkingen in de beenstand bij jonge veulens, zoals X-benen (valgusafwijking) en O-benen (varusafwijking), komen regelmatig voor. Meestal bevindt het probleem zich ter hoogte van de groeischijven waarbij de groei niet gelijk verloopt en het bot bijgevolg scheef groeit. Ter hoogte van de voorknieën, de kogels en de spronggewrichten worden de meeste afwijkingen gezien.

Hoe kan een dergelijke standafwijking zo snel mogelijk gecorrigeerd worden?

Wanneer er een lichte afwijking aanwezig is, kunnen de hoefjes correctief bekapt worden. Bij een X-benige stand wordt de buitenwand van de hoef regelmatig ingekort. Bij een O-benige stand wordt de binnenwand regelmatig ingekort. Daarnaast kan ook een kunststofschoentje worden gebruikt, die aan één kant lager is waardoor er een gelijkaardige correctie plaatsvindt.

Wanneer er een ernstigere afwijkende stand is, dient er operatief te worden ingegrepen. Hierbij kan de groei gestimuleerd worden door het beenvlies op te liften langs de zijde van de groeischijf die sneller moet groeien. Daarnaast kan de groei ook geremd worden door een metalen implantaat over de groeischijf te plaatsen langs de zijde waar de groei geremd moet worden. Een operatieve correctie kan bij ons op de praktijk worden uitgevoerd.

Een dergelijke correctie heeft een gunstige prognose op voorwaarde dat er tijdig wordt ingegrepen. Het beste resultaat wordt bekomen wanneer het veulen het snelst groeit. Na enkele maanden sluiten de groeischijven zich waardoor deze behandeling niet meer mogelijk is. Voor de kogel vindt de sterkste groei plaats in de eerste 2 maanden, voor de voorknie in de eerste 6 maanden en voor de sprong in de eerste 4 maanden. Een correctie na deze periode gaat veel minder effect hebben. Wees er dus tijdig bij!