Sterilisatie van een cavia

Waarom mijn cavia toch steriliseren?

Bij 66-75% van de intacte vrouwelijke cavia’s tussen de leeftijd van 3 – 5 jaar komen ovariële cysten voor. Dit is vaak gelijktijdig met leiomyoma’s, granulosaceltumoren, cysteuse endometriale hyperplasie en/of endometritis.We zien meestal één van volgende klinische klachten: opgezette buik, anorexie, lethargisch, pijnkreten, bilaterale haarverlies op de flanken.
De diagnose kan gesteld worden aan de hand van de symptomen alsook door middel van echografie.

Onlangs kregen we Nina, een vrouwelijke cavia van 7 jaar oud op consultatie wegens sterk haarverlies op de buik. Op klinisch onderzoek werden er twee massa’s gevoeld in de buik.Tijdens verder onderzoek met de echo werden er cysteuze eierstokken gevonden. De cysten waren 2-3 cm groot.

ChippenKat

Aangezien medicamenteuze behandeling zelden effectief is, werd er besloten om over te gaan tot operatie. Alvorens de eierstokken en de baarmoeder te verwijderen werden de cysten operatief leeg geprikt.Tijdens de operatie werd het duidelijk dat de baarmoeder hard en verdikt was. Ook op sommige plaatsen waren er harde knobbels voelbaar. Zowel de eierstokken als de baarmoeder werden vervolgens operatief verwijderd.


Na de operatie was Nina snel wakker en begon direct weer te eten. Met de nodige pijnmedicatie en medicatie om de darmen te ondersteunen werd zij naar huis gestuurd. Tot hiertoe stelt Nina het goed en is zij helemaal genezen van de ingreep.