Tandproblemen bij het konijn

Tandproblemen zijn één van de meest voorkomende problemen bij konijnen. In tegenstelling tot bij de hond en de kat komt tandsteen zelden voor, maar zijn er andere aandoeningen die ongemak kunnen veroorzaken. De problemen ontstaan voornamelijk doordat de tanden niet goed meer afslijten.

Wanneer de snijtanden niet goed meer afslijten, groeien deze door en spreekt men van olifantstanden. De snijtanden kunnen hierbij omkrullen wat kan zorgen voor verwonding van de lippen en de tong. Zijn het de kiezen die niet goed afslijten, dan ontstaan er punten of haken. Deze punten of haken prikken in de wang en de tong wat eveneens kan zorgen voor pijn en verwondingen. Wanneer men hierbij niet ingrijpt, kunnen de kiezen van de onderste tanden naar elkaar toe groeien waardoor er een “tandenbrug” over de tong wordt gevormd. Hierdoor krijgt het konijn moeite met eten en slikken. In dat geval dienen de tanden regelmatig bijgevijld te worden.

De grootste oorzaak van deze tandproblemen is verkeerde voeding. Het belangrijkste onderdeel van het rantsoen van een konijn is hooi. Hooi zorgt niet alleen voor een goede werking van het spijsverteringsstelsel, het zorgt er ook voor dat het konijn heel de dag aan het kauwen is waardoor er een goede slijtage is van de tanden. Een konijn zou dus heel de dag door hooi ter beschikking moeten hebben. Daarnaast kunnen de problemen ook aangeboren zijn of ontstaan door trauma of infectie.
De stress en pijn van gebitsproblemen leidt meestal tot het stoppen met eten. Bijkomend zorgt het vaak voor een verstoorde werking van het spijsverteringsstelsel. Onbehandelde tandproblemen kunnen uiteindelijk ook leiden tot een abces, wat bij een konijn moeilijk te behandelen is: een antibioticum helpt zelden waardoor het operatief verwijderen van het abces nodig is. Indien je konijn last heeft van tandproblemen ga je dus best zo snel mogelijk langs bij je dierenarts.

Tandproblemen-konijn