Zorgen voor en na de operatie

Als je hond/kat moet geopereerd worden is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de juiste zorg omtrent de operatie.
Daarom hebben wij even kort samengevat waarop je dient te letten.

Wat voor de operatie?
Zorg ervoor dat je hond/kat nuchter is voor de operatie. Dit wil zeggen dat ze gedurende 12 uur vooraf niets meer mogen eten.
Het nuchter houden is van groot belang om braken te voorkomen tijdens de narcose, dit kan namelijk kans geven op verstikking. Drinken kan echter geen kwaad.
Laat je hond kort voor de operatie nog even uit. Tijdens de narcose kan hij namelijk zijn urine en ontlasting slecht ophouden, wat kan zorgen voor onhygiënische situaties. Daarnaast is het voor een buikoperatie vaak onhandig als de volle blaas en/of darm in de weg zit.

Wat na de operatie?
De hond/kat mag pas naar huis als deze volledig wakker is. Zorg ervoor dat ze thuis een rustige en warme plaats hebben om verder uit te rusten en te bekomen van hun operatie.

Omdat de hond/kat onder narcose is geweest geef je ze best niet te snel eten. Door de narcose kan misselijkheid optreden waardoor ze mogelijk gaan braken.
Geef hun pas tegen de avond een klein beetje eten en kijk hoe hij hierop reageert. Water mag hij al meteen krijgen als hij thuis komt.

Let erop dat uw hond/kat niet aan de wonde gaat likken, bijten of krabben. Hierdoor kan de wonde gaan ontsteken of zelfs volledig terug open gaan. Je kan dit voorkomen door gebruik te maken van een hondenkraag of een t-shirt. De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven dus niet verwijderd te worden.Controleer dagelijks de wonde. Let hierbij op symptomen zoals roodheid, zwelling, bloedingen en etter.
Zorg er ook voor dat de wonde proper blijft. Je mag ze indien nodig proper maken met lauw water en vervolgens ontsmetten met bvb. Isobetadine.

Zorg ervoor dat de hond/kat de eerste week na de operatie het rustig aan doet. Ze mogen niet springen of wild spelen.
Laat de hond daarom de eerste 2 a 3 dagen best uit aan de leiband en hou het bij een korte wandeling, daarna kun je geleidelijk aan de duur van de wandeling opvoeren.

Indien je medicatie hebt meegekregen voor de volgende dagen geef je deze zoals voorgeschreven. Indien het gaat om antibiotica dien je de kuur steeds volledig uit te geven.

Indien je toch nog vragen mocht hebben, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.