Afscheidsruimte

Euthanasie of sterfte, het is een onderwerp waar men liever niet over spreekt. De dag van vandaag beschouwen eigenaars hun trouwe viervoeter als een echt lid van het gezin. Wanneer deze dan onverwacht sterft door ongeval of ziekte, of moet worden ingeslapen, dan staat er jou als eigenaar een moeilijke en zware periode te wachten.
Daarom is het belangrijk om op voorhand hier al even bij stil te staan en na te denken over wat jou wensen zijn. Zo voorkom je dat je op het laatste moment een beslissing neemt waar je later spijt van krijgt.

• Waar wil je hem laten inslapen? ( thuis – op praktijk )
• Tot wanneer wil je aanwezig zijn? ( sedatie – narcose – euthanasie )
• Wie wil je dat hierbij aanwezig is? ( kinderen – andere huisdieren )
• Wenst u nadien nog afscheid te nemen?
• Wat wil je dat er achteraf met het lichaam gebeurd?
• Bij plots onverwacht overlijden: wenst u een autopsie?

Wanneer je huisdier is overleden, heb je verschillende mogelijkheden wat betreft het lichaam. Het meest voorkomende is de gezamenlijke crematie. Hierbij word je huisdier gecremeerd samen met andere overleden dieren. Wil je liever een aandenken aan je dier, en wens je de assen terug in een urne of verwerkt in een juweel, dan kan je kiezen voor individuele crematie. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je huisdier thuis te begraven in de tuin. Dit is toegestaan voor huisdieren tot 10 kg (afhankelijk van je gemeente)

Heb je zelf nog vragen omtrent euthanasie, blijf hier niet mee zitten. Neem gerust contact op met ons en wij helpen jou graag verder!