Afscheidsruimte

Euthanasie of sterfte, het is een onderwerp waar men liever niet over spreekt. De dag van vandaag beschouwen eigenaars hun trouwe viervoeter als een echt lid van het gezin. Wanneer deze dan onverwacht sterft door ongeval of ziekte, of moet worden ingeslapen, dan staat er jou als eigenaar een moeilijke en zware periode te wachten.
Daarom is het belangrijk om op voorhand hier al even bij stil te staan en na te denken over wat jou wensen zijn. Zo voorkom je dat je op het laatste moment een beslissing neemt waar je later spijt van krijgt.

• Waar wil je hem laten inslapen? ( thuis – op praktijk )
• Tot wanneer wil je aanwezig zijn? ( sedatie – narcose – euthanasie )
• Wie wil je dat hierbij aanwezig is? ( kinderen – andere huisdieren )
• Wenst u nadien nog afscheid te nemen?
• Wat wil je dat er achteraf met het lichaam gebeurd?
• Bij plots onverwacht overlijden: wenst u een autopsie?

Wanneer je huisdier is overleden, heb je verschillende mogelijkheden wat betreft het lichaam. Het meest voorkomende is de gezamenlijke crematie. Hierbij word je huisdier gecremeerd samen met andere overleden dieren. Wil je liever een aandenken aan je dier, en wens je de assen terug in een urne of verwerkt in een juweel, dan kan je kiezen voor individuele crematie. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je huisdier thuis te begraven in de tuin. Dit is toegestaan voor huisdieren tot 10 kg (afhankelijk van je gemeente)

De periode na het overlijden zal vaak zeer zwaar zijn. Het is dus normaal dat je een rouwperiode doormaakt. Hoelang dit juist duurt is sterk afhankelijk van persoon tot persoon en kan uitlopen tot 6 maanden. Tijdens deze periode is het belangrijk om over je gevoelens te praten. Herinner hierbij de mooie en leuke momenten die jullie hebben meegemaakt.

Wanneer je kinderen hebt, is het ook belangrijk om er met hun over te praten. Verstop je gevoelens niet en probeer alles zo goed mogelijk uit te leggen. Vaak proberen we onze kinderen te beschermen door te zeggen “de kat slaapt en zal nooit meer wakker worden”, “de kat is weggelopen”, “de hond was oud en kreeg een spuitje”. Besef dat dit zeer verwarrend kan zijn, wees dus steeds eerlijk en duidelijk. Ook kinderen rouwen om het verlies van hun vriend.
Indien er nog andere huisdieren aanwezig zijn, hou er dan rekening mee dat ook zij kunnen treuren om het verlies van hun huisgenoot. In deze situatie is het zeer belangrijk om routine te houden in hun dagelijks leven en hun wat extra aandacht te geven.

Heb je zelf nog vragen omtrent euthanasie, blijf hier niet mee zitten. Neem gerust contact op met ons en wij helpen jou graag verder!